14 Ekim 2010

7 Apaçi Manifestosu

Bugün bir kültür devrimine tanıklık ediyoruz. Fakat devrimimiz olabildiğince gözden uzak, olabildiğince kendiliğinden, olabildiğince başka fikirlerin ve hiçliğin arkasına iyice saklanmış durumda.

Geçtiğimiz on sene boyunca insanlık tarihinin teknolojik ve kültürel mirasını çekici, yaldızlı paketlere, nostaljik anılara, retro tarzlara, sinerjik yaratıcılıklara bulayıp, her bireyin onayını alarak paketledik ve sattık. Tükettiğimiz her kültürel öge tüm posasıyla cıvık mekânlarda, yepyeni elbiselerde, mutant danslarda, mutant kulüplerde tüm ihtişamıyla sergilendi.

DJ’lerden MC’lere, staylalardan, klabırlara, bir kilo jöle sürenlerden saçlarıyla kaşlarını birleştirenlere, eline ketçap sıkanlardan abdominallerini sergileyenlere, kafasına silah dayayanlardan “sevişelim mi?” yazanlara, gırtlağına bıçağın ters tarafını dayayanlardan, köprü üstünde dans edenlere, imitasyon levis giyenlerden, kemer tokasını gözümüze sokanlara yeni bir sınıfın doğuşuna öncülük eden tüm kültürel misyonerler olarak siz artık eski çağların kötü bir kopyası olarak kalabalık sokakların efendileri olacaksınız.

Varoşlardan gelmiş olabilirsiniz. Kentlerin dışından içine akın eden ilkel idealleriniz olabilir. Bu sizi yıldırmadı ve yıldırmayacak. Her kuruşunu tükettiği insan bedenine ve kültürüne maleden zengin hoyratların umutlarını sahiplenebilirsiniz. Hayalleriniz Disneyland’da değil, kent meydanlarında gerçekleşecektir.

Birbirinize olan bağlılığınız sevgililerinizin libidolarıyla sınandıkça, sertleşmeyi tercih edenleriniz, tercih ettikçe tercih değiştirenleriniz olacaktır. Meydanlar sizin anlamadığınız reklam panolarına, bilmediğiniz küfürlere tanıklık ettikçe panoların çekici resimleri sizin düşlerinizle zenginleşecek. Düşleriniz reklam panolarınca temsil edilecektir.

Siz yeni çağın efendileri olabilmek için ezildikçe, yoksul isyanlarınız kelimelerden yoksun yaşam tarzlarına dönecek. Sözü söylenmeyen tarif edilen olacaksınız. Zaten siz tarif edilensiniz.

Sizin danslarınızdan, sizin giyim tarzınızdan, sizin yapıp ettiklerinizden nemalanan entelektüel, bohem ve her türden bilge bilginler hakkınızda konuşacak, alay edecek, sizin için size rağmen bilirkişi olacaklardır. Bilmeyin. Zaten haberiniz de olmayacak.

Bildiğiniz şeyler sizi yönlendiren tüm imgelerin arkasında toplandıkça siz birer imgelem olarak var olacaksınız. Var olmamanızın tek imkânı sizi var eden piyasa şarlatanlığının hayat şarlatanlığınca bastırılmasıyla mümkün olacaktır. Dolayısıyla olabildiğince ciddi olacaksınız.

Dünyada bir zombi dolaşıyor. Efendilerinin nedenini bilemediği davranışlar sergiliyorlar. Koca bir insanlık tarihi yeni mutantların özgürlüğüyle sınanacak.

Apaçiler serpilin. Özgürlüğünüzden başka kaybedecek çok şeyiniz var!

7 yorum:

  1. "Popüler" kültür tartışmalarının "klasik" argümanlarıyla okunamayacak hız ve karmaşıklıkta gelişen yeni kodları spontane vuruşlarla sergileyen güzel bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  2. en vurucu "babaaa" yazisi olmus elinize saglik

    YanıtlaSil
  3. "Bugun bir kültür devrimine taniklik ediyoruz" diye yazmissiniz.

    Apacilik ,bir karsi koyus,isyan,istedigim gibi yasayamiyorum ama bu sekilde en azindan dikkat cekiyorum diyor ama eksikliklerini tamamlayabildiginde,kendiside dahil olabildiginde apacilik falan da kalmayacaktir.sadece bir gecis,degisim istegi...

    "Eski caglarin kötü bir kopyasi olarak kalabalik sokaklarin efendileri olacaksiniz"demek,bu düzen hep böyle gidecek,siz de hep böyle kalacaksiniz demek.

    Apaciligin ne oldugundan cok burada sistemin ne halde oldugu önemli.

    insanlar durduk yere apaci olmuyor ya...

    varosmus iste,parasi yokmus,ait olamamis,sıkısmıs isyan ediyor gücüde uyusturucudan aliyor.mutsuzluklar icinde kendince mutluluk yaratiyor hayatta kalmak adina...

    Ben yaziniz da ne demek istediginizi anlayamadigim icin yaziyorum bu yaziyi

    "yeni cagin efendileri olmak icin ezilmek…"bence biraz daha acin konuyu.ben sokaklara cikip oynamiyorum ama benzer seyleri yasiyorum ve ciddiye alinmadigin sürecede sen de kimseyi ciddiye almiyorsun.ne zaman birbirimizi gercekten anlar hale geliriz o zaman belki düzelmeler baslar,kimsede apacilik yapmaz.ego tatmini etmiyorsun burda isyan ediyorsun kendini riske atarak.

    "sizin danslarinizdan,giyim tarzinizdan,yapip ettiklerinizden nemalanan entelektüel,bohem ve her türden bilginler hakkinizda konusacak alay edecek"

    ne konusacaklar?

    zaten hersey ortada degil mi?

    bilmedigimiz sey ne?

    benim düsüncemde,eger sansin varsa bu bir sürec olur haytinda sadece bir gecis dönemi,kim ister apaci olarak kalmayi?Ben ilk defa okan bayülgenin programinda dinledim ve bunu anladim.

    "apaciler serpilin" bu ne demek?

    toplanin ve isyan edin dökün bütün icinizi karsitliginizi mi demek? millet bir serpilirse kimse bunlari geri toplayamaz bana göre cünkü herkes karsi herkesin derdi var.bir derdim var deyip deyip dans mi edelim?

    YanıtlaSil
  4. mesela ben karsi oldugum seyleri yazarak anlatmaya calisiyorum,birisi serpil dedigi icin degil.bir seyi gercekten isyan edecek sekilde anlatabilmek icin yazdiginin dogrulugundan da emin olman gerekiyor.yani sizinde dediginiz gibi olabildigince kendiliginden olmali olusturulmamali.insanlar sirf moda bu diye özenedebilir.ucunda uyusturucuda var yani bu konu fazla irdelenmemeli bence.

    zaten herkesin karsi oldugu muhakkah birseyler var cesaretli olanlar ya da kaybedecek baska birseyi olmayanlar bunu acik bir sekilde ifade edebiliyor.ama cogu insanda ben bunu söylersem,yanlis anlasilirim korkusuyla icine atiyor.bu korku bulutlari yok edildigi,insanlarin kendisini özgürce ifade edebildigi,bizimde birbirimizin aslinda ne demek istegimizi anladigimiz zaman zaten kendiliginden cözülecektir.

    karsi koyus hareketinin desteklenmesi yerine,daha özgür daha önyargisiz daha birbirini anlar cözüm odakli olabilmenin desteklenmesi gerekiyor.

    yoksa daha cok kedi gider bu memlekette.hizla üremeye devam ediyoruz cünkü.

    Mesela ben simdi bir apacilik yapmak istiyorum.

    Felix demis ki:

    "Popüler" kültür tartışmalarının "klasik" argümanlarıyla okunamayacak hız ve karmaşıklıkta gelişen yeni kodları spontane vuruşlarla sergileyen güzel bir yazı olmuş.

    neden zor anlasilmak istiyoruz?

    derdimiz ne?

    neyi önemsiyoruz?

    neden basit degiliz?

    yoksa felix demi apaci?

    amacimiz sadece kendimizi ve ne bildigimizi mi göstermek?

    sahsen ben daha ise yarar yapici elestri yapilmasi taraftariyim

    YanıtlaSil
  5. Yukarıdaki yorum teorisyen ekibinin mail adresine "Serap" ismiyle yollanmış ve yollayanın izniyle buraya aktarılmıştır.

    YanıtlaSil
  6. hepinizin ağzından öpmek istiyorum. eleştiren de eleştirilen de zeka ışıltıları saçıyor allah canımı alsın. şimdik ağlayacağım... mutluluktan sebastian!

    YanıtlaSil
  7. Mendil?

    Kolonya?

    gıdı gıdı ;)

    YanıtlaSil

Anonim kullanıcı olarak göndereceğiniz yorumlarda mail ya da blog adresi gibi iletişim adreslerinizi belirtmeniz önemle rica olunur.

SST Atölye