30 Haziran 2013

0 Göt Kılı


Dayanışmanın hiçbir zaman uğramadığı, yardımlaşmanın yoldan çıkıp sadaka toplumunun yükseldiği bir anda alay edilen, hor görülendi göt kılı. Daha farklı bir muamele de görmemişti yaşamı boyunca gri duvarların gözünde, o tüm sınıflandırmaların en altıydı; gelir düzeyi, eğitim düzeyi, yaşam standardı, reyting ölçümlerinin bile başlangıcı. Başlangıç noktasıdır bir nevi; altında sürekli ezildiği azınlığın başlangıcı. Hep o başlangıçtadır belki daha başlayamamıştır yaşamaya, yaşamadığı için her açıdan yönlendirebilir görünür, başlangıç olduğu için seçim yapamayacak kendine dair kararları alamayacak kadar kapasitesiz görülür. 

Götün hava alması, daha iyi beslenmesi, gelişmesi için; yerle göt arasında tampondur. Göt değişir sürekli fakat göt kılları stabildir. Değişen göte göre pozisyon alamaz çünkü pozisyonu baştan yazılmıştır, göt olmak isteyenleri devirirse bir gün belki pozisyonu değişir. Belki tüm götleri devirme potansiyeli vardır da götler tarafından engellenir, belki de göt kılına anlam yüklemek yeni götlerin, göt adaylarının, eski götlerin mastürbasyon oyunudur. 

Çıtır ekmekle küflenmiş ekmek arasındaki farkı bilmeyenler sürekli alay etse ve hakkında konuşurken orantısız gerzeklik uygulasa da o orda bir yerdedir, nefes alan, isyan eden gülen ağlayan. Kimdir ki göt kılı; belki kanlıgeçitte kaybetmiştir yaşamının anlamını, mevsimlik işçi adı altında ağalara satılırken istiflendiği traktörün devrilmesiyle kaybetmiştir sevdiklerini. Belki de zorla imzalatılan senetlerin istenmeyen çocuğudur. 

Yeni yeni bağımlılıklar üretebilmektedir gri duvarların gri götleri, sadakadır gri duvarların gri götlerinin bağımlılaştırma taktiklerinden bir tanesi; bunlardan bir diğeri taşeronluktur. İşe almazsın, yok sayarsın, istediğin an atabilmek için köşede bekletirsin. Taşeron firmayla kesilirse gri duvarların bağlantıları en büyük zararı görecektir göt kılları. Bu nedenledir gri duvarın üstünde tepinen götün gitmesinden korkmaları. Gitmesi elektriklerin kesilmesi demektir, gitmesi musluktan hiçin gelmesidir, bu nedenle bağlı değil bağımlıdır gri göte. 

Sivil ya da askeri anayasa fark etmez bilir çünkü her ikisinde de gelmez adalet. Demokrasinin ilerisi ya da gerisi de değildir mesele, mesele küflenmiş ekmekle çıtır ekmek arasındaki farktır gözünde.

image source: Crowd by Misha Gordin on http://www.bloodyloud.com/crowd-misha-gordin-photographer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Anonim kullanıcı olarak göndereceğiniz yorumlarda mail ya da blog adresi gibi iletişim adreslerinizi belirtmeniz önemle rica olunur.

SST Atölye